OTVORITEV, 10.11.2018

Na Martinovo soboto, 10.11.2018 smo na Bohovi proslavili svečano otvoritev novega Večnamenskega objekta. Po manj kot 300 dneh gradnje smo svojemu namenu predali Večnamenski objekt Bohova, v katerem bo tudi nov gasilski dom Bohova. Proslava je potekala pod okriljem Občine Hoče-Slivnica in PGD Bohova.  V kulturnem programu  je nastopila tudi skupina otrok Sončki iz vrtca Rogoza, Trio veseli gasilci, pevka Petra Kozar Bežan in Frajhajmska godba.

S svojo udeležbo nas je počastil minister za obrambo RS Karl Erjavec, generalni direktor uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, predsednik nadzornega odbora Gasilske zveze Slovenije Franc Rančigaj, župan občine Hoče-Slivnice dr. Marko Soršak, gasilska društva, krajani Bohove in širše okolice.

Slavnostni govornik je bil minister  Karl Erjavec, ki je prav tako poudaril pomen gasilstva za varnost, kakor tudi za ohranjanje tradicije na Slovenskem. Lokacijo tik ob hitri cesti je označil za odlično, saj so pri intervencijah pomembne sekunde in ne le minute. 

»Mislim, da je objekt pomemben, saj pomeni novo spodbudo za nadaljnjo delo gasilcev. Gasilstvo v Sloveniji temelji na prostovoljstvu, in takšne investicije potem promovirajo vključevanje mladih k prostovoljnim gasilcem. Treba je vedeti, da so nevarnosti, ki na nas prežijo vedno bolj intenzivne in zato je zelo pomembno, da imamo prostor, kjer se lahko gasilci usposabljajo in izmenjavajo svoje izkušnje.«
Karl Erjavec
Minister za obrambo
»Treba je poudariti, da so vsa tri gasilska društva v naši občini izjemno dobra in delujejo skoraj na profesionalnem nivoju, zato si zaslužijo dobre delovne pogoje. Ta objekt pa ni namenjen samo gasilcem. Vsebuje več prostorov, kjer bodo lahko obstoječa društva organizirala svoje dejavnosti.«
Marko Soršak
Župan občine Hoče Slivnica

VEČNAMENSKI OBJEKT BOHOVA – GASILSKI DOM

Gasilci smo  nov Večnamenski objekt   predali svojemu namenu 10. novembra 2018. Tlorisna oblika je pravokotnik, dimenzije 39,33 x 11,90 m in etažnosti P+1. Na severni strani objekta je plezalna stena za vadbo vrvne tehnike. Severno od objekta je na večji zelenici postavljen pomožni objekt oz. nadstrešnica velikosti 5,90 m x 6,10 m. Južno od objekta je asfaltirano parkirišče z 12  parkirnimi mesti za osebna vozila. Južno od parkirišča je asfaltirana površina za vadbo gasilcev.

Pritlični del se iz glavnega vhoda loči na dva programa – prostore gasilskega društva na severnem delu objekta in na prostor za oddajo na južnem delu objekta. Slednji sklop se sestoji iz poslovnega prostora ter lastnih sanitarij, garderobe in skladišča. V drugem delu so prostori namenjeni gasilcem garaža, delavnica, IDA soba, shramba s kotlovnico, umivalnica s tušem, sanitarije in poveljniška soba.

V nadstropju so sprejemna avla, sejna soba, pisarna, kabinet namenjen društvom in ostalim uporabnikom, čajna kuhinja, shramba, arhiv, sanitarije, prostor za čistila ter velika dvorana.

Sredstva za gradnjo so bila pridobljena iz Eko sklada, Občine Hoče-Slivnica, lastnih sredstev ter donacij posameznikov in podjetij. Moderen objekt je prepoznaven že od daleč. Zasnoval ga arhitekt Uroš Rošker iz podjetja Biro Biro d.o.o. Moderna arhitektura se kaže tudi v  rdeči aluminijasti fasadi, ki  se ovija okrog objekta, konča pa se na vrhu gasilskega stolpa v obliki plamena.